Açıktan Hosteslik Okunur Mu ?

Bengu

New member
Açıktan Hosteslik Okunur mu?

Son yıllarda, hava yolu sektörü dünya genelinde büyük bir gelişim göstermiş ve bu sektördeki iş imkanları artmıştır. Bu durum, birçok kişi için hosteslik mesleğini cazip kılmaktadır. Peki, hosteslik mesleğine ilgisi olan bir kişi, açıktan eğitim alarak bu alanda kariyer yapabilir mi? Açıktan hosteslik okunur mu? Bu yazıda, bu soruya detaylı bir şekilde cevap verecek ve konuyla ilgili sıkça sorulan sorulara da yer vereceğiz.

Açıktan Hosteslik Eğitimi Nedir?

Açıktan eğitim, bir üniversitenin veya yüksekokulun düzenlediği uzaktan eğitim programları aracılığıyla gerçekleştirilen bir öğrenim biçimidir. Öğrenciler, dersleri internet üzerinden takip edebilir, gerektiğinde yüz yüze eğitim alabilirler. Hosteslik, uçuş sırasında yolcuların güvenliğinden, rahatlığından ve ihtiyaçlarının karşılanmasından sorumlu olan profesyonel bir meslektir. Ancak, bu alanda açıköğretim veya uzaktan eğitim yöntemiyle direkt olarak bir bölüm bulunmamaktadır.

Açıktan Hosteslik Eğitimi Alınabilir Mi?

Hosteslik mesleği için genellikle özel eğitim kurumları veya havayolu şirketlerinin kendi bünyelerinde verdiği eğitimler gerekmektedir. Açıktan hosteslik eğitimi almak mümkün olmasa da, belirli alanlarda ilgili eğitimleri alarak bu mesleğe adım atmak mümkündür. Bunun yerine, üniversitelerin uçuş ve hava yolu yönetimi bölümleri, işletme veya turizm bölümleri gibi alanlarda eğitim alarak, bu sektörde çalışmak için gerekli altyapıyı edinmek mümkündür.

Özellikle, uçuş okulları ve hava yolu şirketlerinin verdiği özel hosteslik eğitimleri, meslek için gerekli olan bilgileri öğretmektedir. Bu tür eğitimler, sadece teorik değil, aynı zamanda pratik becerileri de kazandırmaktadır.

Hosteslik İçin Hangi Eğitim Gereklidir?

Hostes olabilmek için genellikle bir dizi eğitim ve sınavdan geçmek gereklidir. Bu eğitimler hem fiziksel hem de psikolojik yeterlilikler gerektirir. Aşağıda, hosteslik eğitimi için gerekli bazı kriterleri bulabilirsiniz:

1. Temel Hosteslik Eğitimi: Uçuş sırasında yolcuların güvenliğini sağlama, acil durum yönetimi ve ilk yardım gibi konuları kapsar.

2. Dil Bilgisi: Çoğu havayolu şirketi, hosteslerinin iyi derecede yabancı dil bilmesini bekler. Özellikle İngilizce, hosteslik için en önemli dil becerisidir.

3. Sağlık Kontrolleri: Hosteslik mesleği fiziksel dayanıklılık gerektiren bir meslek olduğundan, düzenli sağlık kontrolleri yapılır.

4. Davranış ve İletişim Becerileri: İnsanlarla etkili iletişim kurabilmek ve zor durumlarla başa çıkabilmek çok önemlidir. Bu yüzden hosteslik eğitimlerinde, psikolojik testler ve kişisel gelişim programları yer alır.

Hostes Olmak İçin Hangi Üniversite Bölümleri Tercih Edilebilir?

Açıktan eğitimle doğrudan hosteslik eğitimi almak mümkün olmasa da, bu alana yönelik diğer üniversite bölümleri şunlar olabilir:

- Uçuş ve Hava Yolu Yönetimi: Bu bölüm, hava yolu sektöründe çalışmak isteyen kişilere yönelik eğitim vermektedir. Öğrenciler, uçuş operasyonları, hava yolu yönetimi ve güvenlik prosedürleri gibi alanlarda eğitim alır.

- Turizm İşletmeciliği: Turizm sektörü, hosteslik mesleği ile yakın bir ilişkiye sahiptir. Bu bölümde, müşteri ilişkileri yönetimi, seyahat ve konaklama hizmetleri gibi konular işlenir.

- İngilizce veya Yabancı Dil Bölümleri: Yabancı dil bilmek, hosteslik mesleği için oldukça önemlidir. Bu tür bölümler, dil yeterliliğini artıran eğitimler sunmaktadır.

Açıktan Hosteslik Eğitimi Almak Yerine Hangi Alternatifler Vardır?

Açıktan eğitim alarak hostes olmanın mümkün olmaması, hosteslik kariyerine adım atmak isteyenler için alternatif seçeneklerin de var olduğunu gösterir. Bunlar arasında en yaygın olanları şunlardır:

- Özel Hosteslik Okulları: Birçok özel eğitim kurumu, hosteslik eğitimi vermektedir. Bu okullar, öğrencilere uçuş eğitimi, acil durum yönetimi, ilk yardım ve servis teknikleri gibi temel bilgileri sunar.

- Havayolu Şirketlerinin Kendi Eğitim Programları: Birçok havayolu şirketi, kendi bünyelerinde hostes eğitimi düzenler. Bu eğitimler, genellikle mülakatla seçilen adaylar için özel olarak hazırlanır.

- Sertifika Programları: Bazı üniversiteler ve özel eğitim kurumları, hosteslik alanında sertifika programları düzenler. Bu programlar, öğrencileri hava yolu sektöründe çalışmak için gerekli becerilerle donatır.

Açıktan Hosteslik Eğitimi İçin Düşünülmesi Gereken Konular

Açıktan hosteslik eğitimi almak, belirli sebeplerden dolayı mümkün olmasa da, bu alanda kariyer yapmak isteyen kişilerin göz önünde bulundurması gereken bazı noktalar vardır:

1. Fiziksel Yeterlilikler: Hosteslik mesleği, belirli fiziksel ve psikolojik dayanıklılık gerektirir. Açıktan eğitim, bu tür yeterlilikleri kazanmanıza yardımcı olamayabilir. Bu yüzden fiziki ve psikolojik testlere hazırlıklı olmak gerekir.

2. Sürekli Eğitim: Hosteslik, dinamik bir meslek olup, sürekli olarak yeni prosedürler, güvenlik kuralları ve müşteri hizmetleri anlayışları gelişir. Açıktan bir eğitim programı, genellikle bu tür gelişmeleri takip etmekte yetersiz kalabilir.

3. Uygulamalı Eğitim: Hosteslik, yalnızca teorik bilgi değil, aynı zamanda pratik deneyim gerektiren bir meslektir. Açıktan eğitim almak, genellikle bu tür pratik bilgileri kazandırma konusunda eksik kalır.

Sonuç: Açıktan Hosteslik Okunur mu?

Sonuç olarak, doğrudan açıktan hosteslik eğitimi almak mümkün olmasa da, bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin alternatif yolları vardır. Üniversitelerin ilgili bölümleri, özel eğitim okulları ve havayolu şirketlerinin eğitim programları, bu mesleğe adım atmak için uygun seçenekler sunmaktadır. Ancak, hosteslik mesleği için gereken fiziksel, psikolojik ve mesleki yeterlilikleri sağlamak için sürekli eğitim ve gelişim şarttır.

Dolayısıyla, açıktan eğitimle doğrudan hostes olmak mümkün olmasa da, başka alanlardan bu mesleğe geçiş yapmak ve başarılı bir kariyer inşa etmek mümkündür.